2009. október 11.

Alsó tagozatos csoport - napló szeptemberből

Kedves szülők !

Sokat gondolkoztam azon, mi lenne a legegyszerűbb módja annak, hogy rendszeresen rövid összefoglalót kapjatok a szerda délutánonként végzett munkánkról.  A legegyszerűbbnek az látszott, hogy blogunkat felhasználva írjak nektek röpke havi beszámólókat az órák alatt érintett témákról.

Az idén öt gyerek jár ebbe a csoportba : Bálint, Clara, Oscar, Tamara, Thibaud (bocsi Zsuzsi, remélem jól írtam). Közös bennük az, hogy mindannyian elsajátították már a magyar írás-olvasás alapjait, nyelvtudásuk viszont nagyon különböző.

Az idei foglalkozásokat három részre tagoltam : nyelvtan, honismeret és olvasás. A nyelvtan tananyagot Varga Katalin : Én, te, ő című kényve alapján állítom össze, valamint a www.magyarora.com honlap segítségével. Az olvasáshoz továbbra is a Nemzeti tankönyvkiadó « Ábécés olvasókönyv » (ISBN 963 19 45 93 6) tankönyvét használjuk, idén a « Mesevár » munkafüzettel (ISBN 963 19 52 54 1) kiegészítve.  A honismereti részt szabadon állítom össze – bevallom teljesen szubjektív módon ollózgatva a neten és könyveimben, no meg a gyerekek pillanatnyi befogadóképességéhez igazítva….

Tehát, a hosszas bevezető után lássuk, mit is csináltunk szeptemberben :

Olvasás

 A két kiskecske -  Ki az okosabb ? - A kutya, a macska meg az egér

Az olvasottakat mindig megbeszéljük, az ismeretlen szavakat magyarázzuk. Lehetőség szerint mindig el  is játsszuk a meséket – ez jó alkalom a beszéd gyakorlásához és egy kis « szereplésre ».

Nyelvtan

Az ige fogalma, meghatározása (cselekvést, történést jelentő szó, Mit csinál ?, Mi történik ?).

Rokon  és ellentétes értelmű igék.  – INT és –ÍT helyesírása igék végén.

Honismeret

Miért jó magyarul beszélni ? (Mert csak kevesen értik, ez egy TITKOS nyelv ! Jól behúztam őket a csőbe !) Hol beszélnek magyarul : Magyarország, környező országok, diaszpóra. Magyar zászló.

Magyarország térképe : merre található Svájchoz képest. Szomszédos országok. Égtájak. Felismerni a következő elemeket : Duna, Tisza, Balaton, Budapest.  Fő tájegységek : Dunántúl, Duna-Tisza köze, Tiszántúl

Kézműves foglalkozás, játék

Mivel a nyelvtani mesénk hajótöréssel kezdődik, ezért hajókat hajtogattunk, három modellt készítettünk :  a hagyományos csónak, gőzös, katamarán.

Továbbra is vadul makaózunk és nagy sikert arat az « Észbontó » nevű társasjáték (kérdések-feleletek). Ez utóbbit általában két csoportban játsszuk, lányok a fiúk ellen. Több szintű kérdéscsomagok vannak, mi jelenleg az óvodás csomagot használjuk.  A játék célja nem is annyira az ismeretek bővítése, mint az olvasás gyakorlása ( a kérdéseket mindig az ellencsapat teszi fel).  A makaózás titkos célja pedig az évszakok nevei észbentartása  - milyen évszak a makk ász ? Továbbá egy laza kártyaparti előnyösen zár le egy nehezebb  tananyagú órát – a játék mindig leköti  őket és egy-egy jobb lap lerakása sikerélményt is nyújt.

Ezzel össze is foglaltam a szeptemberben történteket. Remélem sikerült bemutatnom, hogy mivel töltik csemetéitek szerda délutánjaikat a magyar iskolában.

Viszlát jövő szerdán ! Október 21. őszi szünet !

Erika

Nincsenek megjegyzések: