2009. december 8.

Alsó tagozatos csoport, napló októberből és novemberből

Nem, nem adtam fel már az év elején… A jó elhatározásokat meg is kell valósítani… A tudósítási szünet oka (részben) az internetes összeköttetésem összeomlása november elején. Akkor meg már úgy döntöttem, egyben megírom a két hónap összefoglalóját. Lássuk csak !

A két hónap alatt hét foglalkozáson vettek részt a gyerekek, amin a következő témákkal foglalkoztunk :

Olvasás

Októberben továbbra is az olvasókönyvben szereplő olvasmányokat olvastuk el és dolgoztuk fel a munkafüzet segítségével. A következő három mesét vettük : A tyúkocska , az egérke meg a kakas - A róka meg a holló - A három pillangó.  Tulajdonképpen eddig még ne írtam le, hogyan is gyakoroljuk az olvasást. Először kapnak a gyerekek 5-10 percet, hogy magukban elovassák a szöveget. Nem baj, ha nem érnek végére, úgyis közösen is fogjuk olvasni, bekezdésenként. Ráadásul még én is elismétlem a bekezdéseket, hogy helyes olvasatot is halljanak. Első olvasáskor (elméletileg) aláhúzzák az ismeretlen szavakat, kifejezéseket, ezeket a közös olvasás során mindig elmagyarázom. Ha senki sem jelzi, hogy nem ért bizonyos szavakat (mert néha szégyenlősek), akkor is rákérdezek a jelentésükre. Sokszor kiderül, hogy bizony magyarázatra szorulnak.  A hangos olvasás után következik a mondanivaló megbeszélése – a szövegértési gyakorlatok.  Ez kérdés – felelet formában zajlik, pl. « Te mit gondolsz, ki volt a ravaszabb ? » stb. A házi feladatként adott munkafüzeti lapokat a következő óra elején átnézzük, a nehezebb gyakorlatokat együtt ismételten megoldjuk.

Novemberben a tervezett  programtól eltértem. Eredetileg a megkezdett csapáson haladva folytattuk volna az olvasást. DE ! Októberi vakációról visszatérve Thibaut sokat mesélt  egy Budapesten látott előadásról, ami nem volt más mint az « Egyszer volt Budán kutyavásár ». Mivel Mátyás királyról sok mese, legenda kering, no meg diafilmem is volt hozzá, így  nekiláttunk a Mátyás királyos olvasmányoknak. Először három mesét dián néztünk : Egyszer volt Budán kutyavásár, Mátyás király és a szőlőmunkások, A kolozsvári bíró.  Ezután következett a « Mátyást megvendéglik » c. mese.  A szövegeket a szokásos módon dolgoztam fel.  Az egyszer volt Budán kutyavásár meséhez tartozó feladatlap szándékosan volt nehéz, kíváncsi voltam, meddig feszíthetem a húrt. A jövőben nem szándékozom ilyen nehéz feladatokat adni. Bár a szómagyarázat összes szavát az órán részletesen átvettük, úgy látom, nagyon nehéz nekik a ritkább szavak tanulása.

Nyelvtan

Nagy meglepetésemre a gyerekek szívesen foglalkoznak a nyelvtannal, ezt én teljesen a választott könyv érdemének tartom. Örök hálám Varga Katalinnak, a lenyűgöző tanmese szerzőjének ! Októberben a jelen idejű alanyi és a tárgyas  igeragozást vettük, novemberben a felszólító mód került terítékre, különös hangsúlyt fektetve a hasonulásokra. Ezt persze a gyerekeknek úgy tálaltam, hogy « a varázsbetű átváltozik ». Aki erről többet szeretne tudni, megnézheti csemetéje dossziéjában a « Fúrfarag tanácsa a parancsok készítéséhez » c. versikét. A novemberi utolsó foglalkozáson belevágtunk az igeidőkbe, valamint a múlt idő helyesírását (t-tt) vettük.

 Honismeret

Elméletileg a Honfoglalás előtti magyarság volt beütemezve, de Mátyás király került a terítékre, alapfokon. Mikor élt, hol (budai és visegrádi paloták), tettei (Fekete Sereg, Corvina könyvtár), legendája. Mivel félig mesés alak, a gyerekek fantáziáját igencsak meglódította, különösen az álruhás  történetek. De mivel ez nem csak mese, mindig visszatérek  a fentebb említett történelmi adatokra is.

Kézműves foglalkozás, játék

Otóberben tovább játszottunk az « Észbontó » társasjátékkal. A hónap utolsó órája Halloween (régi magyar ünnep) jegyében telt, valami gusztustalant akartam barkácsolni velük, így selyempapírból pondrókat, gilisztákat  gyártottunk.

Novemberben – mily meglepő – Mátyás királyos bábukat hajtogattunk. Készült egy király, egy kalapos szegényember  és két különböző fajta kutya : egy boxer és egy tacskó. A cél az volt, hogy a gyerekek otthon maguknak, talán nektek is, elmeséljék a budai kutyavásár történetét, ezzel rögződjenek a következő fogalmak : Mátyás király, Buda, igazságos. Tiszta mentális manipuláció !

Készítettem egy pár képet is, sajnos még nem tudom, hogyan kell a blogra felrakni. Ha valakin nem szeretné, hogy csemetéje fotója a blogra kerüljön, kérem jelezze !

Kellemes karácsonyi készülődést mindenkinek !

Erika

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

olvassa el az egesz blog, nagyon jo

Névtelen írta...

A Halloween nem régi magyar unnep....